EXAMEN

Theorie-examen

Het theorie-examen uit 3 delen: gevaarherkenning, kennis en inzicht

Deel 1: 25 vragen gevaarherkenning.
Je moet hiervan minimaal 13 vragen goed beantwoorden.

Deel 2: 12 vragen kennis.
Je moet hiervan minimaal 10 vragen goed beantwoorden.

Deel 3: 28 vragen inzicht.
Je moet hiervan minimaal 25 vragen goed beantwoorden.

theorieexamen

Het theorie-examen maak je vanaf een tablet. De examenvragen worden niet voorgelezen.
Je moet voor alle 3 de onderdelen in één examen een voldoende scoren om te slagen.
De uitslag is 1½ jaar geldig.

Uit de praktijk blijkt dat het theorie-examen vaak zwaar wordt onderschat.
Wil je de eerste keer slagen? Volg dan bij Autorijschool Wies Knapen de theoriecursus!

Heb jij meer tijd nodig om het theorie-examen te maken, bijvoorbeeld door dyslexie? Dan kun je kiezen voor het verlengd theorie-examen.
Heb je om een andere reden moeite met het theorie-examen, bijvoorbeeld door faalangst? Kies dan voor het individueel theorie-examen.

Tussentijdse toets
Waarom de tussentijdse toets?

De examinator beoordeeld je rijden, getoetst aan de officiële examennormen. Je ervaart wat het is om praktijkexamen te doen en het kan je dus helpen om eventuele nervositeit weg te nemen.

Het verschil met het echte examen is dat je niet kan slagen of zakken. Maar wanneer je de bijzondere manoeuvres goed hebt uitgevoerd bij de tussentijdse toets, krijg je daarvoor wel vijfstelling bij het 1e praktijkexamen.

Het belangrijkste is dat je een advies krijgt over de examenonderdelen waar je nog extra aandacht aan moet besteden. Daardoor ga je optimaal voorbereid naar het praktijkexamen en vergroot je slaagkans met 30% !

Praktijkexamen

Het praktijkexamen is de afsluitende toets. Je laat zien dat je de verkeersregels begrijpt, inzicht hebt in het verkeer, gevaar herkent en daar zelfstandig, veilig en sociaal mee omgaat.
Soms zul je van de regels moeten afwijken om het veilig te houden. Want als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Foutloos rijden hoeft dus niet en kan ook niet, wel dat je veilig rijdt.

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens de rit krijg je opdrachten om in verschillende situaties links en rechts af te slaan en een gedeelte van de rit rij je via het navigatiesysteem. Direct na afloop van het examen krijg je, samen met je instructeur, de uitslag. Er is voor de uitslag geen overleg of "onderhandeling" tussen de examinator en je instructeur.

Heb je faalangst? Dan kun je een faalangst examen afleggen.

Als je binnen 5 jaar vier keer bent gezakt voor het praktijkexamen, moet je elke volgende keer een BNOR-examen doen.

Klik hier voor meer tips door het CBR over het rijexamen >>