Hoe haal ik mijn rijbewijs

Meld je aan bij Autorijschool Wies Knapen

Je rijbewijs halen een investering voor het leven.
Deze investering verdien je snel terug als je het rijbewijs bij een goede rijschool hebt gehaald. Want met een degelijke rijopleiding slaag je eerder en ga je als een wolwaardig chauffeur de weg op.

Bel nu of stuur een bericht om je eerste rijles in te plannen.

      06 2500 7684 Wies

      06 5063 3350 Pieter

 

Machtig Autorijschool Wies Knapen

Een rijschool kan een theorie- of praktijkexamen alleen voor je reserveren wanneer jij daar eerst toestemming voor hebt gegeven. Daarom moet je de rijschool machtigen.

Geef bij het machtigen je eigen emailadres op, niet die van je vader of moeder. Jij wilt immers zelf je rijbewijs halen.
Correspondentie van het CBR, zoals reserveringsbevestigingen en uitslagformulieren gaan via dit emailadres.

Voor meer info over het machtigen van Autorijschool Wies Knapen klik hier >>.

 

Vul de Gezondheidsverklaring in

Iedereen die een rijbewijs wil halen, moet de gezondheidsverklaring zelf invullen.
Vraag meteen aan het begin van je rijopleiding de gezondheidsverklaring aan.

Een praktijkexamen kan alleen worden gereserveerd, als je voldoet aan de eisen van geestelijke en lichamelijke gezondheid die nodig is om te mogen autorijden. Dit wordt door het CBR bepaald aan de hand van je antwoorden op de Gezondheidsverklaring.

Klik hier voor meer info over de gezondheidsverklaring >>

 

Begeleiderspas aanvragen

Wil jij je rijbewijs halen voor dat je 18 bent?

Zorg dan dat je vóór je praktijkexamen je begeleiderspas in huis hebt.
Het kunnen tonen van je begeleiderspas bij het praktijkexamen geeft aan dat je gemotiveerd bent om je rijbewijs te halen.

Voor meer info over de begeleiderspas klik hier >>

 

Theorie leren

Als je veilig, zelfstandig en inzichtelijk aan het verkeer wilt kunnen deelnemen, zul je de theorie moeten kennen, beheersen en kunnen toepassen.

Dat leer je niet door passief een dagcursus te volgen.
Misschien slaag je dan na 1 dag met foefjes en truckjes voor je theorie examen, maar omdat het er zo snel ingepompt werd ben je na een paar dagen weer allerlei belangrijke dingen vergeten.
Met de invoering van het huidige theorie-examen blijkt dat de slaagkans bij de dagcursussen flink gedaald is.
Uit de praktijk blijkt, dat wie een dagcursus heeft gevolgd, meestal de voorrangsregels en de maximumumsnelheden niet kent. Dat betekent dat dit extra praktijklessen kost, omdat je de theorie niet beheerst en niet in de praktijk kan toepassen.

In de praktijk zien wij en de rijschoolbranche dat kandidaten die met dergelijke cursussen geslaagd zij voor het theorie-examen veel meer lessen en herexamens nodig hebben om te slagen voor het praktijkexamen. (bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/746926/reactie-over-rijscholen-die-eendaagse-theorie-cursussen-voor-het-theorie)

Steeds meer jongeren volgen een spoedcursus om hun theorie-examen te halen, maar de branchevereniging en rijscholen zijn kritisch. ‘Ze weten niet meer wat ze hebben geleerd.’
 

Leer dus serieus voor de theorie, bijvoorbeeld door bij ons theorielessen te volgen. Daar heb je alleen maar plezier van tijdens de rijlessen en als je geslaagd bent.
Na onze theoriecursus zal je goedkoper je rijbewijs halen en meteen een bewuste veilige bestuurder zijn: je weet waar je tijdens het autorijden mee bezig bent.
Je ouders vinden het namelijk ook fijn dat je de eerste keer slaagt voor je rijbewijs, en, vooral na een autorit, weer veilig thuis komt.

 

Theorie examen

Het theorie-examen bestaat uit 3 delen waarvoor je alle drie in één examen voldoende moet scoren.
Bij de onderdelen kennis en inzicht ligt de slaagnorm ligt op ongeveer 88% vragen goed beantwoord.

 

Neem de rijlessen die je nodig hebt

Neem in overleg met je instructeur de rijlessen die je nodig hebt.
Geef al bij de eerste rijles aan of je instructeur met bepaalde beperkingen rekening moet houden of met faalangst.
Je instructeur heeft het beste zicht op je vorderingen en kan het beste inschatten wanneer jij klaar bent voor het examen. Daarom is het ook belangrijk steeds les te krijgen van dezelfde instructeur.

Het is natuurlijk leuk voor je vriend die zegt maar 15 rijlessen te hebben gehad (van 1 uur of van 3 uur?), maar gemiddeld heb je toch zeker 39 uren rijles nodig om te kunnen slagen.
Ga je toch eerder en dus onvoldoende voorbereid op examen? Dan kan de examinator op elk moment het examen afbreken en is de kans dat je slaagt natuurlijk niet heel erg groot.

Bedenk daarbij ook dat het halen van je rijbewijs volwassenenonderwijs is:
- je instructeur zal je dus niet constant aan het handje houden. Binnen veiligheidsmarges mag je dus fouten maken, die besproken worden.
- je zal moeten willen en kunnen accepteren dat het niet altijd meteen lukt zoals jij wilt of zou moeten. Dat hoort bij scholing.
- je zal zelf actief moeten leren omgaan met ander verkeer, verkeer dat zich niet altijd netjes gedraagd op de weg.
- je zal moeten leren fouten van ander verkeer op te vangen, om veilig door het verkeer te kunnen gaan.

Alleen op die manier wordt je een volwaardig bestuurder.
Want wanneer je nadat je geslaagd bent gaat rijden, is het niet leuk naar huis te moeten bellen om te vertellen dat de auto een stuk kleiner is geworden, of erger nog, wanneer anderen je ouders moeten informeren.

Voor meer info over de rijlessen klik hier >>

 

Praktijk examen

Wil je zo snel mogelijk examen doen (want misschien lukt het wel), of wil je goed voorbereid gaan zodat je inderdaad wel de 1e keer slaagt?
Het rijexamen is geen onderdeel van het casino waar je een gokje waagt, maar je zult gewoon goed aan het verkeer deel moeten nemen om te kunnen slagen.

Als je faalangstig bent, is het mogelijk een faalangstexamen af te leggen.
Bij een faalangstexamen is de examinator hiervan op de hoogte, is er meer tijd beschikbaar en mag je tijdens de examenrit een time-out nemen.

Aan het einde van de examenrit bepaald de examinator of je geslaagd bent of niet.
Er zijn geen verzachtende omstandigheden zoals bijvoorbeeld moe zijn of veel hebben moeten leren voor school, want je moet bij verkeersdeelname altijd goed rijden. Ook is er geen handjeklap over het examenresultaat tussen examinator en instructeur. Het is gewoon voldoende of niet voldoende. (punt)

Vroeger moest je tijdens het examen rijden met een auto: sturen en schakelen, bij die rode auto fileparkeren en bij die bocht achteruitrijden.
Bij het huidige praktijkexamen moet je kunnen autorijden: met een auto veilig, zelfstandig, inzichtelijk, probleemoplossend deelnemen aan het verkeer.

 

Geslaagd, en dan?

Als je geslaagd bent voor je praktijkexamen, kun je op het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen.
Neem je ID, een pasfoto en je pinpas mee.

Na maximaal 5 werkdagen kun je dan je rijbewijs ophalen.
Je mag pas gaan autorijden als je het rijbewijs in je bezit hebt.

Bij je autorijbewijs krijg je gratis je bromfietsrijbewijs.