Theorie-examen

Het theorie-examen mag vanaf 16 jaar.
Het is geen einddoel, maar is om te toetsen of jij de theorie beheerst.
Of je de verkeersregels kent. En of je voldoende inzicht hebt, gevaren herkent en kunt vermijden, zodat jij minder praktijklessen nodig hebt en veilig de weg op kunt.

Uit de praktijk blijkt dat het theorie-examen vaak zwaar wordt onderschat. Zorg dus dat je goed voorbereid naar het theorie-examen gaat.
Wil je de eerste keer slagen? En de theorie echt kennen? Volg dan bij Autorijschool Wies Knapen de theoriecursus.

Het theorie-examen uit 3 delen

Deel 1: 25 vragen gevaarherkenning.
Je moet hiervan minimaal 13 vragen goed beantwoorden.

Deel 2: 12 vragen kennis.
Je moet hiervan minimaal 10 vragen goed beantwoorden.

Deel 3: 28 vragen inzicht.
Je moet hiervan minimaal 25 vragen goed beantwoorden.

Je moet voor alle 3 de onderdelen in één examen een voldoende scoren om te slagen. De uitslag is 1½ jaar geldig.

theorieexamen

De examenvragen worden niet voorgelezen, maar moet je zelf lezen op een tablet.
Heb jij meer tijd nodig om het theorie-examen te maken, bijvoorbeeld door dyslexie? Dan kun je kiezen voor het verlengd theorie-examen.
Heb je om een andere reden moeite met het theorie-examen, bijvoorbeeld door faalangst? Kies dan voor het individueel theorie-examen.

Als wij het theorie-examen voor je reserveren, kunnen wij het theorie-examen ook verplaatsen als dat nodig zou zijn (binnen de voorwaarden van het CBR). Wij kunnen het theorie-examen voor je reserveren als je ons gemachtigd hebt.

Het theorie examen kun je ook zelf reserveren op mijn.cbr.nl.
Maar als het theorie-examen verplaatst moet worden, moet je dat ook zelf regelen.Tussentijdse toets

Waarom de tussentijdse toets?
De examinator beoordeeld je rijden, getoetst aan de officiële examennormen. Je ervaart wat het is om praktijkexamen te doen en het kan je dus helpen om eventuele nervositeit weg te nemen.

Het verschil met het echte examen is dat je niet kan slagen of zakken. Maar wanneer je de bijzondere manoeuvres goed hebt uitgevoerd bij de tussentijdse toets, krijg je daarvoor wel vijfstelling bij het 1e praktijkexamen.

Het belangrijkste is dat je een advies krijgt over de examenonderdelen waar je nog extra aandacht aan moet besteden. Daardoor ga je optimaal voorbereid naar het praktijkexamen en vergroot je slaagkans met 30% !

De tussentijdse toets mag vanaf 16½ jaar.
Wij kunnen een tussentijdse toets alleen voor je reserveren als je ons gemachtigd hebt.Praktijk examen

Het praktijkexamen is de afsluitende toets.
Je laat zien dat je de verkeersregels begrijpt, inzicht hebt in het verkeer, gevaar herkent en daar zelfstandig, veilig en sociaal mee omgaat.
Soms zul je van de regels moeten afwijken om het veilig te houden. Want als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Foutloos rijden hoeft dus niet en kan ook niet, wel dat je veilig rijdt.

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens de rit krijg je opdrachten om in verschillende situaties links en rechts af te slaan en een gedeelte van de rit rij je via het navigatiesysteem. Direct na afloop van het examen krijg je, samen met je instructeur, de uitslag. Er is voor de uitslag geen overleg tussen de examinator en je instructeur.

Het praktijkexamen mag vanaf 17 jaar.
Wij kunnen een praktijkexamen alleen voor je reserveren als je ons gemachtigd hebt én je de gezondheidsverklaring hebt ingevuld.

Heb je faalangst? Dan kun je kiezen voor een faalangst examen.
Als je binnen 5 jaar vier keer bent gezakt voor het praktijkexamen, moet je elke volgende keer een BNOR-examen doen.

Klik hier voor meer CBR-info over het rijexamen >>